top of page

Anna Laakso

”Laakso on kuin Lapin noita manaamassa musiikkia ulos pianosta” 

                          (Lapin Kansa, 25.3.08)

 

Anna Laakso tekee hengästyttävällä skaalalla muusikon ja esiintyjän uraa kaihtamatta ennakkoluulotonta toimintaa taiteen eri kentillä. Rovaniemelle kotiutunut pianisti on ansioitunut erityisesti kamarimusiikin ja liedin saralla tarttuen samalla intensiteetillä myös solistisiin tehtäviin. Sujuvasta sukkuloinnista taiteen eri työmailla kertovat lukuisat monitaiteelliset yhteistyöt niin teattereiden kuin tanssijoiden kanssa, sekä toimiminen Rovaniemen teatterin ja Kemin kaupunginteatterin kapellimestarina vuosina 2013-2021 työnkuvanaan musisoinnin lisäksi sovittaminen, säveltäminen ja roolityöt.

Kaudella 2023-2024 Anna toimii vierailevana kapellimestarina/musiikillisena ohjaajana ja musiikin sovittajana Tampereen teatterin Piaf-musiikkinäytelmässä. 

 

Syksyllä 2023 Anna voitti Lapin Kamariorkesterin kosketinsoitinten äänenjohtajan koesoiton. Vakanssi on Suomessa ainutlaatuinen ollen toinen laatuaan Radion Sinfoniaorkesterin kosketinsoitinpaikan lisäksi.

 

Anna opiskeli Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila, Heini Kärkkäinen ja Carlos Juris. Tärkeimpiä kamarimusiikillisen intohimon herättäjiä ovat olleet opettajat Paavo Pohjola, Ralf Gothoni, Ilmo Ranta ja Ilan Gronich. Anna soitti diplomikonserttinsa keväällä 2004 ja valmistui musiikin maisteriksi 2008. Hän soitti ensikonserttinsa vuonna 2011.

 

Anna on säännöllinen vieras kotimaisilla festivaaleilla. Hän on esiintynyt mm. Kuhmon Kamarimusiikissa, Helsingin Juhlaviikoilla, Loviisan Sibeliuspäivillä, Turun musiikkijuhlilla, Riihimäen Kesäkonserteissa, Rauma festivossa, Crusell-viikoilla jne., sekä Euroopan maissa ja Kiinassa. Anna on Nurmeksen Kesämusiikin ja Kesäakatemian vuorotteleva taiteellinen johtaja yhdessä professori Tuija Hakkilan kanssa.

Vuodesta 2004 Anna on tehnyt läheistä yhteistyötä John Storgårdsin johtaman Lapin Kamariorkesterin kanssa moninaisissa tehtävissä niin orkesterin jäsenenä, kamarimuusikkona kuin solistina, sekä toiminut orkesterin projektien vetäjänä pianistina, laulajana ja juontajana.

 

Anna on työskennellyt säveltäjien kanssa kantaesittäen ja levyttäen heidän teoksiaan mm. Tampere Biennalessa ja Musica Nova - festivaalilla. Hän on levyttänyt Kaija Saariahon musiikkia Ondinelle viulistien Antti Tikkanen ja Minna Pensola kanssa, sekä Lapin Kamariorkesterin kanssa mm. Mahleria, Outi Tarkiaista, Sunleif Rasmussenin soolopiano- ja kamarimusiikkia, sekä Gramophone-palkintoehdokkaaksi yltäneen ja Emmalla palkitun levytyksen Hans Abrahamsenin kulttiteoksesta Schnee.

Tuorein levytys on Alba Recordsin julkaisema yhdessä sopraano Pia Freundin ja runoilija Chrys Saltin kanssa nauhoitettu säveltäjä Ilari Laakson musiikkia sisältävä levy Jampot.

Mieluisiin uuden musiikin projekteihin lukeutuu myös Helsingin Juhlaviikoille 2015 tehty Lotta Wennäkosken Wunderbar-kamarioopperan kantaesitys.

 

Anna on nauttinut valtion ja Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahoja vuosina 2013 ja 2016. 

 

 

 

 

bottom of page